Penyuluhan Pemanfaatan Limbah Cair Tapioka Sebagai Alternatif Pembuatan Nata De Cassava Di Kelompok PKK Desa Krawang Sari, Natar, Lampung Selatan

Authors

  • Hardoko Insan Qudus Universitas Lampung
  • Endang Nurcahyani Universitas Lampung
  • Tundjung Tripeni Handayani Universitas Lampung
  • Sri Wahyuningsih Universitas Lampung
  • Sutyarso Universitas Lampung

Keywords:

Nata de Cassava, Limbah Cair Tapioka, Krawang Sari, Lampung Selatan

Abstract

The tubers of cassava or cassava (Manihot esculenta Crantz) are widely known as a staple food that produces carbohydrates and the leaves are a vegetable. Indonesia is the second largest cassava producing country after Nigeria with a five-year average total supply of 9.67 million tons. Processed cassava produces two-thirds of the by-products of its raw materials in the form of tapioca cob, skin, and liquid waste. Tapioca liquid waste can pollute the surrounding environment because it produces an unpleasant odor. Based on these reasons, it is necessary to develop new innovations in their utilization, which so far have not been utilized by the community. This new innovation is to use liquid tapioca waste to make Nata de Cassava which is a high fiber and nutritious food. The aim of the service is to provide knowledge to the women of the PKK group in Krawang Sari Village, Natar, South Lampung in making Nata de Cassava from liquid tapioca waste. The result of this service activity is that there is an increase in participants' knowledge about how to use liquid tapioca waste to make Nata de Cassava, which can be seen from the average increase in participants' knowledge of 33.33 points and the percentage increase in knowledge of 61.33%.

References

Badan Litbang Pertanian. 2011. Pemanfaatan Limbah Cair Produksi Pati Kasava Sebagai Substrat Pembuatan Nata De Cassava. Agroinovas I. (9): 3406.

Nurcahyani E., Handayani TT, Sutyarso, Rosa E, Tama LA, R. Fadly Bayu Dwiyoga RFB. 2022. Penyuluhan Pemberdayaan Limbah Cair Aren Untuk Pembuatan Nata de Legen di Desa Gebang, Pesawaran, Lampung. AMMA: Jurnal Pengabdian Masyarakat. 1(7): 901-906.

Mayastia NKI dan Darmawan AN. Pemanfaatan Ampas Basah Tapioka Sebagai Media Fermentasi dalam Pembuatan Nata de Cassava. Pangan (22): 365-372.

Putriana I dan Aminah S. 2013. Mutu Fisik, Kadar Serat Dan Sifat Organoleptik Nata De Cassava Berdasarkan Lama Fermentasi. Jurnal Pangan Dan Gizi Vol. 04 No. 07.

Ginting E. 2002. Teknologi penanganan pasca panen dan pengolahan ubi kayu menjadi produk antara untuk mendukung agroindustri. Buletin Palawija. 4 (1) : 67-83.

Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian (Pusdatin). 2013. Statistik Harga Komoditas Pertanian Tahun 2013. Jakarta: Pusdatin.

Badan Pusat Statistik (BPS). 2015. Produksi Ubi Kayu. Tersedia Online https://www.bps.go.id/ , Diakses pada 15 Mei 2023.

Winarno, F.G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Edisi Sebelas. Jakarta: Gramedium Pustaka Utama.

Prihatman, K. 2000. Ketela Pohon/Singkong (Manihot Utilissima Pohl). http://www.ristek.go.id. Diakses pada tanggal 20 Juli 2019.

Prihatman, K. 2017. Ketela pohon/ singkong (manihot utilissima pohl). Teknologi tepat guna budidaya pertanian. Sistem informasi manajemen pembangunan di pedesaan, proyek PEMD,BAPPENAS.Jakarta. hlm: 1/14.

Suryani, S., E. Hambali dan Prayaga. 2005. Membuat Aneka Nata. Penebar Swadaya. Jakarta.

Prasongsuk, S., Berhow, M.A., Dunlap, C. A., Weisleder, D., Leathers T. D., Eveleigh, D. E dan Punnapayak, 2007. H. Pullulan Production by Several Local Isolates of Aureobasidium Pullulans. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology. 34 (1): 55-61.

Wibowo, I. T. 2009. Produksi Polisakarida Ekstraseluler oleh Acetobacter xylinum pada Medium Cair Ekstrak Onggok untuk Produksi Nata de cassava. Skripsi, Fakultas Biologi,Yogyakarta : Universitas Gadjah Mada.

Koswara, S. (2013). Modul Teknologi Pengolahan Umbi-Umbian Bagian 6: Pengolahan Singkong. Tropical Plant Curriculum (TPC) Project. Bogor Agricultural University: Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology.

Salim, E. (2012). Sukses Bisnis Nata De Cassava Skala Rumah Tangga. Yogyakarta: Lily publisher.

Puspawiningtiyas, E., & Ma’ruf A. (2013). Kajian Awal Pemanfaatan Limbah Tepung Tapioka Sebagai Substrat Pembuatan Nata. Jurnal Fakultas Teknik Universitas Muhammadiyah Purwokerto, 14(2): 42-51.

Published

2023-09-25

How to Cite

Qudus, H. I., Nurcahyani, E., Handayani, T. T., Wahyuningsih, S., & Sutyarso. (2023). Penyuluhan Pemanfaatan Limbah Cair Tapioka Sebagai Alternatif Pembuatan Nata De Cassava Di Kelompok PKK Desa Krawang Sari, Natar, Lampung Selatan. AMMA : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(8 : September), 963–968. Retrieved from https://journal.mediapublikasi.id/index.php/amma/article/view/3603

Most read articles by the same author(s)