Pelatihan Olah Sayur Hasil Kebun: Pembuatan Es Krim Berbasis Sayuran Di PT Great Giant Food, Terbanggi Besar, Lampung Tengah
Keywords:
Es Krim Sayuran, Pelatihan, Pemberdayaan Perempuan, Pakcoy, BokcoyAbstract
A training program on processing local vegetables into vegetable-based ice cream was conducted at PT Great Giant Food (GGF), Central Lampung, aimed at empowering women's groups to enhance the value of local agricultural products. The training involved 32 participants from the GGF Employees' Wives Association and the Tulip Women Farmers Group. Activities included nutrition education, demonstrations, product tasting, and hands-on practice in making ice cream using pakcoy and bokcoy. A participatory and practical approach encouraged active engagement, improved technical skills, and fostered flavor innovation. The results showed that participants successfully produced vegetable ice cream with favorable organoleptic qualities. This initiative not only promoted local resource utilization but also strengthened women's economic roles and aligned with sustainable development goals. The training model presents strong potential for replication in similar community contexts.
References
Alifah, S., Nurfida, A., & Hermawan, A. (2019). Pengolahan Sawi Hijau Menjadi Mie Hijau Yang Memiliki Nilai Ekonomis Tinggi Di Desa Sukamanis, Kecamatan Kudadampit, Kabupaten Sukabumi. Journal of Empowerment Community (JEC), 1(2), 52–58. https://doi.org/10.36423/jec.v1i2.364
Fadmawati, G. A. Y., Karyantina, M., & Mustofa, A. (2019). Karakteristik Fisikokimia Es Krim Dengan Varian Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) dan Sawi Hijau (Brassica rapa var. Parachinensis L.). Jurnal Teknologi Pangan, 13(1), 86–93.
Fikri, M., Hafizah, E., & Putri, R. F. (2022). Pengaruh Proporsi Berbagai Stabilizer Alami Terhadap Overrun, Daya Leleh dan Organoleptik Es Krim Buah Naga (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Sains Dan Terapan, 1(3), 78–89.
Goff, H. D., & Hartel, R. W. (2013). Ice Cream. Springer US. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6096-1
Ibrahim, H. R. (2022). Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil Menengah Melalui Pendekatan Inovasi Sosial dan Collaborative Governance. Jurnal Ilmu dan Budaya, 43(1), 103. https://doi.org/10.47313/jib.v43i1.1532
Liu, R. H. (2013). Health-Promoting Components of Fruits and Vegetables in the Diet. Advances in Nutrition, 4(3), 384S-392S. https://doi.org/10.3945/an.112.003517
Nuraeni, Y., & Setiawan, A. H. (2023). Penerapan Metode Demonstrasi dalam Pelatihan Berbasis Marketplace untuk Meningkatkan Kemampuan Pemasaran Produk pada Pelaku Usaha Bank Sampah. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Sejarah, 8(4), 5846–5851. https://doi.org/10.24815/jimps.v8i4.28456
Priminingtyas, D. N., & Yuliati, Y. (n.d.). Peran Perempuan Dalam Ketahanan Pangan Keluarga.
Setiawati, E., Salamah, S., & Sukadari, S. (2023). Pelatihan Kewirausahaan Berbasis Pemanfaatan Bahan Pangan Lokal bagi Anggota PKK di Ngestiharjo Kabupaten Bantul. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 4(3), 555. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i3.8373
Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition, 3(4), 506–516. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
Susilawati, S., Rizal, S., Muhardi, M., & Taqiyyudin, M. N. F. (2023). Pengaruh penambahan tepung biji durian sebagai bahan penstabil terhadap kualitas es krim susu kambing etawa. Jurnal Teknologi & Industri Hasil Pertanian, 28(1), 66–75.
Sutrisno, E., Dewi, D. O., Ariani, M., Sayekti, W. D., Lestari, D. A. H., Syafani, T. S., Triyanti, R., Wijaya, R. A., Zamroni, A., Ramadhan, A., Apriliani, T., Huda, H. M., Pramoda, R., Pramono, L. H., Koeshendrajana, S., Anggraeni, A., Yuniati, R., Silalahi, M., Irwandi, A., … Hassanah, I. F. (2023). Diversifikasi Pangan Lokal untuk Ketahanan Pangan: Perspektif Ekonomi, Sosial, dan Budaya (S. Widowati & R. A. Nurfitriani, Eds.). Penerbit BRIN. https://doi.org/10.55981/brin.918
Widayanti, N., Maimurni, S., Mulyadi, D. S., Ratnasari, N. D. P., Aisyah, S., & Syahria, N. (2018). Inovasi Pemanfaatan Sayuran Menjadi Smoothie dan Ice Cream Sayur. Jurnal Abadimas Adi Buana, 2(1), 47–53. https://doi.org/10.36456/abadimas.v2.i1.a1635
Widodo, Z. D., Wijiastuti, S., Handoko, T., Alhusin, S., Vanesa, P. R., & Rahmadani, N. (2024). Sosialisasi Kewirausahaan Untuk Mengembangkan Potensi Ibu Rumah Tangga Mandiri Dalam Ekonomi Kreatif. GANESHA: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(1), Article 1. https://doi.org/10.36728/ganesha.v4i1.3159
Wulandari, B., Ishartini, D., & Afandi, D. R. (2014). Penggunaan Pemanis Rendah Kalori Pada Pembuatan Velva Ubi Jalar Oranye (Ipomea batatas L.). Jurnal Teknosains Pangan, 3(3), 12–21.