Pemanfaatan Potensi Kopi Dan Rempah-Rempah Pada Inovasi Produk Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa
Keywords:
Kopi, Rempah, NgrayunAbstract
Coffee is a type of plantation crop that has been around for a long time and has been cultivated and has high value. Ponorogo Regency, especially Ngrayun Village, is a large coffee producer. This village has large human resource potential with the main livelihood being gardening. The majority of residents in Ngrayun Village have a lot of free time to produce raw coffee into processed coffee. However, most of the coffee production is still sold in the form of coffee cherries, so sales results are still not optimal. The solution offered to this problem is to process coffee into spiced coffee. Spiced coffee is prepared by processing coffee beans into coffee powder and adding various types of spices such as ginger, cardamom, cinnamon, mango ginger, cloves and turmeric to enhance the taste. The aim of this activity is to increase coffee bean innovation and the use of coffee beans to obtain a higher selling value.
References
Junianda, C. R., Rozali, Z. F., & Tarigan, E. B. (2023). Kajian Literatur: Manfaat Kopi Kayu Manis. Jurnal Ilmiah Mahasiswa …, 8(November), 518–523.
Kotler, P & Keller, K. . (2016). Marketing Manajemen (15th ed.). Boston : Pearson Education., 2016.
Savitri, D. A., Amini, H. W., & Darmayanti, R. F. (2020). Peningkatan Nilai Ekonomi Kopi Menjadi Kopi Rempah Instan (KORE) Berbasis Pemberdayaan Perempuan Desa Tanah Wulan. Warta Pengabdian, 14(4), 210-221.
Syahuma, F. (2022). Pengembangan Formulasi Minuman Kopi Dengan Rempah Nusantara Bagi Mahasiswa Magang Wirausaha Merdeka Di Desa Panduman Sukmo Elang Kecamatan Jelbuk Kabupaten Jember.
Tantra, P. F. E. K., & Sari, D. M. F. P. (2022). Pemanfaatan Teknologi Informasi dalam Membantu UMKM Kopi Rempah Desa Tista (Redesta) di Masa Pandemi. JPP IPTEK (Jurnal Pengabdian dan Penerapan IPTEK), 6(1), 79-86.
Darmayanti, R. F., Amini, H. W., Savitri, D. A., & Al Fajri, M. M. M. (2021). Peningkatan Nilai Ekonomi Kopi Rempah melalui Manajemen Kaderisasi Petani Kopi Perempuan di Desa Tanah Wulan, Kabupaten Bondowoso. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 5(4), 2073-2081.
Herawati, A., Listyawati, L., Sarwani, S., Kamariyah, S., & Lestari, D. S. (2024). Penguatan UKM Kopi Rempah Al Jaidi Berbasis Green Economy Di Kecamatan Nglegok, Kabupaten Blitar. TRANSFORMASI: JURNAL PENGABDIAN PADA MASYARAKAT, 4(1), 25-39.
Aprianto, R., Andesmora, E. V., Saputra, D. Y., Syahmi, W., Tomi, D., Imron, R., ... & Khairunnisa, K. (2022). Pengembangan Potensi Hasil Perkebunan Kelompok Tani Sebagai Produk UMKM Kopi Desa Laman Panjang Kabupaten Bungo. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat Nusantara, 3(2.1 Desember).
Wulandari, S. W., Alnopri, A., Rustikawati, R., Windari, E. H. W. E. H., & Fernandez, R. (2024). Pelatihan Pengolahan Kopi Herbal Upaya Optimalisasi Potensi Dan Inovasi Usaha Kelompok Tani Desa Iv Suku Menanti Kabupaten Rejang Lebong. Jurnal Sipissangngi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 31-39.
Ratnani, S. D. (2024). Pengaruh Selera dan Kepuasan Mahasiswa Terhadap Jenis Kopi di Kabupaten Jember (Doctoral dissertation, Politeknik Negeri Jember).
Ramadhan, A. (2022). Potensi Peluang Kopi Rempah di Eropa.
Gunawan, D., Firmansyah, H., & Ferrianta, Y. (2023). Analisis Usahatani Kopi Robusta di Desa Lok Tunggul Kecamatan Pengaron Kabupaten Banjar. Frontier Agribisnis, 7(2).
Sugara, A., Sudarmi, S., & Haryono, E. (2016). Deskripsi Sosial Ekonomi Petani Kopi di Desa Sukarame Kecamatan Balik Bukit (Doctoral dissertation, Lampung University).
Zulkarnain, A., Lamusa, A., & Tangkesalu, D. (2013). Analisis nilai tambah kopi jahe pada industri Sal-Han di Kota Palu (Doctoral dissertation, Tadulako University).
Rahartanti, R. Y. (2009). Analisis pengambilan keputusan prioritas strategi pemasaran kopi herbal oriental cofee vitaccino pada CV Agrifamili Renanthera, Kota Bogor, Jawa Barat.