Peningkatan Kualitas Lingkungan Melalui Pelatihan Pengolahan Limbah Rumah Tangga kepada Ibu-Ibu PKK Gondosari

Authors

  • Satya Budi Nugraha Universitas Negeri Semarang
  • Rini Setyo Witiastuti Universitas Negeri Semarang
  • Eta Yuni Lestari Universitas Negeri Semarang

Keywords:

Limbah Rumah Tangga, Pelatihan, Ecoenzym, Minyak Bekas

Abstract

The Gondosari area, located in the Susukan Subdistrict, Ungaran Timur District, Semarang Regency, faces issues in managing household waste, specifically used cooking oil and food scraps (fruits/vegetables). The accumulation of waste at Temporary Waste Disposal Sites (TPSS) leads to foul odors and creates an unpleasant environment and scenery. This community service activity aims to provide training to residents (particularly members of the PKK women's group) in the Gondosari area to enhance their knowledge and understanding of household waste management (used cooking oil and fruit/vegetable scraps). The methods applied include training on making eco-enzymes from fruit scraps, as well as processing used cooking oil into soap and candles. The outcome of the training is an increase in knowledge and skills among the PKK women's group in managing their household waste.

References

Adhani, A., & Fatmawati, F. (2019). Pelatihan Pembuatan Lilin Aromaterapi Dan Lilin Hias Untuk Meminimalisir Minyak Jelantah Bagi Masyarakat Kelurahan Pantai Amal. Jurnal Pengabdian Masyarakat Borneo, 3(2), 31–40. http://jurnal.borneo.ac.id/index.php/jpmb

Aini, D. N., Arisanti, D. W., Fitri, H. M., & Safitri, L. R. (2020). Pemanfaatan Minyak Jelantah Untuk Bahan Baku Produk Lilin Ramah Lingkungan Dan Menambah Penghasilan Rumah Tangga Di Kota Batu. Warta Pengabdian, 14(4), 253–262. https://doi.org/10.19184/wrtp.v14i4.18539

Apriyani, N., & Lesmana, R. Y. (2019). Jumlah Timbulan dan Komposisi Sampah di Kelurahan Pahandut Kota Palangka Raya serta Dampaknya terhadap Kualitas Air Lindi. Media Ilmiah Teknik Lingkungan, 4(1), 5–9. https://doi.org/10.33084/mitl.v4i1.648

Astuti, A. Y., Linarti, U., & Budiarti, G. I. (2021). Pengolahan Limbah Minyak Jelantah Menjadi Lilin Aromaterapi Di Bank Sampah Lintas Winongo, Kelurahan Bumijo, Kecamatan Jetis, Kota Yogyakarta. SPEKTA (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat : Teknologi Dan Aplikasi), 2(1), 73–82. https://doi.org/10.12928/spekta.v2i1.3701

Dihni, V. A. (2022). Komposisi Sampah Berdasarkan Jenis Sampah. Katadata.Co.Id.

Dokumentasi Pribadi. (2023).

Erna, N., & Wiwit, W. S. (2017). Pengolahan Minyak Goreng Bekas (Jelantah) Sebagai Pengganti Bahan Bakar Minyak Tanah (Biofuel) Bagi Pedagang Gorengan Di Sekitar FMIPA UNNES. Jurnal Rekayasa, 15(2), 89–95.

Fadhli, K., Fahimah, M., Widyaningsih, B., Sari, E. N., & Pratama, A. A. (2022). Edukasi Peningkatan Nilai Ekonomi Limbah Minyak Goreng Bekas Pakai Melalui Pembuatan Lilin Aromateraphy. Jumat Ekonomi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(3), 175–180. https://doi.org/10.32764/abdimas_ekon.v2i3.2246

Form, W., & Wilterdink, N. (2023, December 29). Social Change. Encyclopedia Britannica.

Ginting, D., Shabri Putra Wirman, Yulia Fitri, Neneng Fitrya, Sri Fitria Retnawaty, & Noni Febriani. (2020). PKM Pembuatan Sabun Batang Dari Limbah Minyak Jelantah Bagi IRT Kelurahan Muara Fajar Kota Pekanbaru. Jurnal Pengabdian UntukMu NegeRI, 4(1), 74–77. https://doi.org/10.37859/jpumri.v4i1.1857

Handayani, K., Kanedi, M., Farisi, S., & Setiawan, W. A. (2021). Pembuatan Sabun Cuci Dari Minyak Jelantah Sebagai Upaya Mengurangi Limbah Rumah Tangga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JPKM) TABIKPUN, 2(1), 55–62. https://doi.org/10.23960/jpkmt.v2i1.25

Junaidi, M. H., Latif, F. S., Olifiana, A., Widodo, L. E., Puspita, A. W., & Arum, D. P. (2022). Pengolahan Limbah Minyak Goreng Menjadi Lilin Aromaterapi Guna Mengembangkan Potensi Ekonomi Kreatif Kebangsren RW 3. Jurnal Abdimas Patikala, 2(1), 379–384. https://etdci.org/journal/patikala/

Kendall, D. (2010). Study Guide for Kendall’s Sociology in Our Times (8th ed.). Wadsworth.

Kusumaningtyas, R. D., Qudus, N., Putri, R. D. A., & Kusumawardani, R. (2018). Penerapan Teknologi Pengolahan Limbah Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Cuci Piring Untuk Pengendalian Pencemaran Dan Pemberdayaan Masyarakat. Jurnal Abdimas, 22(2), 201–208.

Lawrence, G. (1980). Health Education Planning A Diagnostic Approach. Mayfield Publishing Company: United States of America.

Lyliana, L. (2023). Sering Keliru, ini 6 Cara Membuang Minyak Goreng Bekas yang Benar. Jangan di Wastafel lo!

Machionis, J. J. (2017). Society: The Basics. Pearson.

Mardiani, I. N., Nurhidayanti, N., & Huda, M. (2021). Sosialisasi Pemanfaatan Limbah Organik Sebagai Bahan Baku Pembuatan Eco Enzim Bagi Warga Desa Jatireja Kecamatan Cikarang Timur Kabupaten Bekasi. Jurnal Abdimas Pelita Bangsa, 2(01), 42–47.

Notoatmodjo, S. (2003). Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Rineka Cipta.

Notoatmojo, S. (2007). Promosi Kesehatan dan Ilmu Perilaku. Rineka Cipta.

Phelia, A., Pramita, G., Bertarina, Ashruri, & Misdalena, F. (2021). Pemanfaatan Limbah Minyak Jelantah Menjadi Sabun Sebagai Upaya Pengendalian Limbah Domestik Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Radisi, 1(3), 181–187. https://www.jurnal.radisi.or.id/index.php/PKMRADISI/article/view/76

Prabowo, S. A., Ardhi, Muh. W., & Sasono, M. (2016). Pemberdayaan Masyarakat Desa Mojopurno Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun Dari Limbah Minyak Jelantah. Jurnal Terapan Abdimas, 1, 26–28. https://doi.org/10.25273/jta.v1i1.337

Ramadani, A. H., Rosalina, R., & Ningrum, R. S. (2019). Pemberdayaan Kelompok Tani Dusun Puhrejo dalam Pengolahan Limbah Organik Kulit Nanas Sebagai Pupuk Cair Eo-Enzim. Prosiding Seminar Nasional HAYATI VII, 7(Oktober), 222–227.

Rambe, T. R. (2021). Sosialisasi Dan Aktualisasi Eco-Enzyme Sebagai Alternatif Pengolahan Sampah Organik Berbasis Masyarakat Di Lingkungan Perumahan Cluster Pondok II. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JPKM), 2(1), 36–41.

Stephan, C. W., & Stephan, W. G. (1990). Two Social Psychologies. Wadsworth.

Sukrorini, T., Budiastuti, S., Ramelan, A. H., & Kafiar, F. P. (2014). Kajian Dampak Timbunan Sampah Terhadap Lingkungan Di Tempat Pembuangan Akhir (TPA) Putri Cempo Surakarta. Jurnal EKOSAINS, 6(3), 56–70.

Sulistyowati, M., Herawati, N., & Nuryati. (2022). Pelatihan Teknis dan Pendampingan Pembuatan Sabun Cuci Dengan Memanfaatkan Minyak Goreng Bekas (Jelantah) Pada Ibu-Ibu PKK di Kota Surakarta. Jurnal Budimas, 04(02), 1–9. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders

Susanti, M. M., & Priamsari, M. R. (2019). Pemberdayaan ibu-ibu PKK pengolahan limbah minyak goreng bekas menjadi sabun cair di desa Sidorejo kabupaten Semarang. Indonesian Journal of Community Services, 1(1), 48–61. https://doi.org/10.30659/ijocs.1.1.48-61

Tangapo, A. M., & Kandou, F. (2021). Edukasi Pemanfaatan Eco-Enzim Hasil Fermentasi Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Hand Sanitizer di Kelurahan Meras Manado. The Studies of Social Science, 04(01), 01–09.

Yuliono, A., Sofiana, M. S. J., Safitri, I., Warsidah, Kushadiwijayanto, A. A., & Helena, S. (2021). Peningkatan Kesehatan Masyarakat Teluk Batang secara Mandiri melalui pembuatan Handsanitizer dan Desinfektan berbasis Eco-Enzyme dari Limbah Sayuran dan Buah. Journal of Community Engagement in Health, 4(2), 371–377. https://doi.org/10.30994/jceh.v4i2.248

Published

2024-08-01

How to Cite

Budi Nugraha, S. ., Setyo Witiastuti, R. . ., & Yuni Lestari, E. . (2024). Peningkatan Kualitas Lingkungan Melalui Pelatihan Pengolahan Limbah Rumah Tangga kepada Ibu-Ibu PKK Gondosari. AMMA : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(7 : Agustus), 483–492. Retrieved from https://journal.mediapublikasi.id/index.php/amma/article/view/4365